Kamica nerkowa – dieta

Kamica nerkowa – dietaOceń:
21.09.2011

Pytanie

Czy jest jakaś dieta, która zapobiega kamicy nerkowej lub sprzyja jej leczeniu?

Odpowiedziała

mgr Dominika Wnęk
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Kamica nerkowa powstaje wskutek odkładania się złogów ze składników moczu w obrębie układu moczowego. W zależności od rodzaju złogów, najczęściej występują następujące postacie kamicy: moczanowa, szczawianowo-wapniowa, fosforanowo-wapniowa i fosforanowo-magnezowo-amonowa.

Postępowanie dietetyczne uzależnione jest od rodzaju kamicy nerkowej.


Rodzaj kamicy nerkowejProdukty przeciwwskazaneProdukty zalecane
kamica moczanowapodroby, wieprzowina, baranina, szproty, śledzie, sardynki, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, orzechy, nasiona roślin strączkowych, zupy gotowane na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych owoce cytrusowe, soki owocowe, ziemniaki, mleko, chude sery twarogowe, miód, cukier
kamica szczawianowo-wapniowakonserwy mięsne i rybne, produkty kiszone, wszelkiego rodzaju gotowe koncentraty zup i sosów oraz mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, szczaw, szpinak, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalnasoki owocowe, owoce cytrusowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, ogórki, cebulka, kukurydza, masło
kamica fosforanowo-wapniowaalkaliczne wody mineralne, mleko i przetwory mleczne, sery podpuszczkowe, jaja, nasiona roślin strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, konserwy rybnemięso, ryby, pieczywo, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pęczak, makarony, masło, miód, soki i owoce cytrusowe
kamica fosforanowo-magnezowo-amonowasery dojrzewające, sery topione, mleko, mięso i przetwory mięsne, konserwy, żółtko jaj, podroby, ryby, nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste produkty zbożowe, kakao, czekolada, orzechysoki owocowe, cytrusy, warzywa bogate w magnez (np. kukurydza)

Ogólne zalecenia, o których należy pamiętać niezależnie od rodzaju kamicy, są następujące:

  • picie dużych ilości płynów, najlepiej ponad 2 l dziennie (z wyjątkiem płynów przeciwwskazanych opisanych w tabeli powyżej); zalecane są przede wszystkim: woda stołowa, woda przegotowana, słaba herbata
  • szczególnie istotne jest wypijanie płynów także w godzinach wieczornych, przed snem (rozcieńczają one mocz)
  • ograniczenie stosowania soli kuchennej, mieszanek przyprawowych, zup i sosów typu instant oraz wszelkich produktów z dużą zawartością soli (solone orzeszki, konserwy rybne i mięsne itp.).

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004

Zobacz także

Kamica nerkowa »
Udostępnij:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies