×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kamica nerkowa a dieta Dukana

Pytanie

Jestem 35-letnią kobietą. Od blisko 2 miesięcy stosuję dietę Dukana. W przeszłości w USG miałam stwierdzone kamienie w nerkach. W nerce lewej mam złóg 4 mm, a w prawej 7 mm. Czy dieta Dukana może mieć wpływ na kamicę nerkową?

Odpowiedziała

mgr Dominika Wnęk
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Podczas próby oceny wpływu diety Dukana na czynność nerek nie można zapominać o tym, że końcowym produktem przemiany białek w organizmie jest mocznik, wydalany następnie przez nerki. Skutki diety wysokobiałkowej, jakimi są dodatni bilans azotowy i zwiększone wytwarzanie amoniaku, mogą obciążać nerki i wątrobę. Ogólne zalecenia dietetyczne w przypadku chorób nerek nie uległy zmianie od lat i zalecają spożycie białka na poziomie nie przekraczającym 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

W badaniu z 2010 roku, oceniającym wpływ rocznego stosowania diety zawierającej 35% białka, nie zaobserwowano jej niekorzystnego wpływu na czynność nerek u osób zdrowych. Należy jednak pamiętać, że w przypadku diety Dukana ilość białka, zwłaszcza w I fazie (tzw. fazie uderzeniowej), znacznie przekracza 35% – a nie zawsze stosują ją tylko osoby z prawidłową czynnością nerek.

Inne niekorzystne dla układu moczowego produkty przemiany materii, które są efektem stosowania diety Dukana, to kwas mrówkowy i formaldehyd. Są to produkty utleniania metanolu powstające pod wpływem działania chymotrypsyny w jelicie cienkim wskutek rozkładu dozwolonego w diecie Dukana słodzika (aspartamu). Wykazują one działanie nefrotoksyczne.

Dieta Dukana należy obecnie do najpopularniejszych diet odchudzających, należy jednak pamiętać, że wciąż brakuje danych z dużych, wiarygodnych badań, oceniających jej skuteczność i bezpieczeństwo stosowania.

Piśmiennictwo:

Brinkworth G.D., Buckley J.D., Noakes M., Clifton P.M.: Renal function following long-term weight loss in individuals with abdominal obesity on a very-low-carbohydrate diet vs high-carbohydrate diet. J. Am. Diet Assoc., 2010; 110: 633–638
Mead M.N.: Sour finding on popular sweetener: increased cancer incidence associated with low-dose aspartame intake. Environ. Health Perspect., 2006; 114: A176
Olszaniecka-Glinianowicz M.: Dieta proteinowa Dukana – co powinni o niej wiedzieć lekarze. Med. Prakt., 2011; 4: 64–70

Zobacz także

Dieta Dukana »
03.04.2012
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta